Mida peaks teadma üürilepingust ja üürileandja kohustustest?

Merilin Kolosovski

Kolme aasta jooksul maaklerina töötades on Merilin tundma õppinud kinnisvaraturgu ja oskab meisterlikult toimetada nii tõusude kui ka languste ajal, mis teeb temast kindla partneri iga kinnisvaratehingu juures. Merilini oskus leida iga kliendiga ühine keel tagab sujuva ja stressivaba kogemuse. Ta võtab enda peale kogu protsessiga kaasneva murekoorma, et klient võiks tunda end turvaliselt ja hoituna.

Üürileping on oluline dokument, mis reguleerib üürniku ja üürileandja kokkuleppeid, õigusi ja kohustusi. Paljud küsivad, kas suusõnaline kokkulepe on piisav või on hädavajalik sõlmida kirjalik leping. Kuigi suusõnaline leping on võimalik, võib see tekitada hiljem segadust ja probleeme – seetõttu on soovitatav sõlmida kirjalik üürileping, mis täpsustab selgelt mõlema poole õigused ja kohustused.

Kinnisvarabürood aitavad sageli üürilepinguid koostada, sest need peavad vastama Eesti seadustele ning reguleerima osapoolte õigusi ja kohustusi. Üürilepingus tuleb näiteks kindlasti fikseerida vara seisukord enne üürimist, samuti tuleb sõlmida vara üleandmis-vastuvõtmisakt, et vältida hilisemaid vaidlusi vara seisukorra üle.

Üürileandja on kohustatud tagama, et korter vastab ohutusnõuetele, see tähendab muuhulgas elektrisüsteemide korrasolekut ja üldise turvalisuse tagamist – näiteks tuleb korterisse paigaldada suitsuandur.

Naabritega arvestamine on äärmiselt oluline aspekt korteri üürimisel. Üürileandjal lasub kohustus tagada, et üürnik käitub mõistlikult ega häiri naabreid, seega võib üürileandja otsustada omal äranägemisel üürniku sobivuse. Samas lasub ka üürnikul kohustus austada maja sisekorda ja kogukonna eeskirju. Lisaks eelmainitule peaks üürileandja üürnikku teavitama kõigist korteri eripäradest ja puudustest, et vältida tulevikus arusaamatusi.

Üürileandja kohustusi reguleerivad mitmed seadusaktid, nagu võlaõigusseadus, tulumaksuseadus ja käibemaksuseadus. Kuigi täpset statistikat üürilepingutest tulenevate kohtuvaidluste kohta pole, on oluline meeles pidada, et korralikult sõnastatud üürileping ja selged kokkulepped vähendavad võimalike vaidluste tõenäosust. Vaidlused võivad tekkida üüritava vara seisukorra, tasu, naabrite häirimise või lepingu ennetähtaegse lõpetamise pärast.

Kokkuvõttes on üürileping oluline vahend üürniku ja üürileandja vaheliste suhete reguleerimiseks ning selles sätestatud kohustuste täitmine tagab mõlema poole õiguste ja huvide kaitse. Et üürileping oleks selge ja õiguslikult kehtiv, on soovitatav  lasta see koostada spetsialistil.

7 põhjust, miks kaasata kinnisvaramaakler korteri väljaüürimisel:

  • Kogemus ja ekspertiis

Kinnisvaramaakleritel on tavaliselt pikaajaline kogemus kinnisvaraturul ning nad tunnevad kohalikke turutingimusi kõige paremini. Nende teadmised aitavad leida õige hinnataseme ja strateegia korteri üürimiseks.

  • Turundus

Maaklerid oskavad korterit tõhusalt turustada, kasutades erinevaid kanaleid, nagu veebipõhised platvormid, sotsiaalmeedia ja muud reklaamivõimalused. See suurendab objekti nähtavust ja kiirendab üürilepingu sõlmimist.

  • Potentsiaalsete üürnike väljavalimine

Maakler saab välja valida potentsiaalsed üürnikud: ta saab teha taustakontrolli, hinnata üürniku usaldusväärsust ja maksevõimet ning vähendada seeläbi üürileandja riski.

  • Lepingu ettevalmistamine

Kinnisvaramaaklerid teavad, milliseid õiguslikke nõudeid ja dokumente on vaja täita ja kuidas seda teha, et üürileping oleks seaduslik ja kaitseks mõlemat osapoolt.

  • Aja kokkuhoid

Korteri üürimine võib olla aeganõudev protsess, mis hõlmab suhtlemist potentsiaalsete üürnikega, korteri näitamise korraldamist ja läbirääkimisi. Maakler võtab selle töö enda peale, vabastades üürileandja paljudest administratiivsetest ülesannetest.

  • Vaidluste ennetamine

Maakler aitab vältida võimalikke vaidlusi üürniku ja üürileandja vahel, kuna ta on kursis õiguslike nõuete ja hea tavaga ning saab aidata kokku leppida selgelt määratletud tingimustes.

  • Professionaalne nõustamine

Kinnisvaramaakleritel on sageli hea ülevaade turu trendidest ja nad soovitavad parimaid praktikaid, mis aitavad saavutada paremat üürihinda ja -tingimusi.

Kokkuvõttes võib kinnisvaramaakleri palkamine korteri väljaüürimisel tagada sujuva ja eduka üürimisprotsessi, samuti vähendada riske ning säästa aega ja vaeva.

VÕTA ÜHENDUST